Nutri-Scorejest to pięciokolorowy system oceny produktów spożywczych składającego się z literek: A, B, C, D, E. Etykieta Nutri-Score umieszczona jest zawsze na przodzie opakowania produktu w widocznym miejscu, aby można było w szybki sposób dokonać oceny wartości odżywczej produktu.
Każdy produkt oceniany jest przez ekspertów na podstawie określonych algorytmów oraz punktacji, po czym wystawiana jest ocena Nutri-Score.
Rolą Nutri-Score jest nakierowanie konsumentów na produkty bardziej wskazane w diecie.Produktów oznakowanych na czerwono nie należy całkowicie eliminować, lecz warto zmniejszyć ich ilość i częstotliwość spożywania w diecie. 🧐
👉 Produkty z oznakowaniem "A" - Produkty o wysokiej wartości odżywczej
👉 Produkty z oznakowaniem "B" - Produkty ważne w diecie
👉 Produkty z oznakowaniem "C" - Produkty, które warto spożywać częściej lub w większych ilościach
👉 Produkty z oznakowaniem "D"- Produkty zawierające większą ilość składników, które powinny być ograniczane
👉 Produkty z oznakowaniem "E" - Produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszych ilościach
Do systemu Nutri-Score należy podchodzić ze świadomością o jego omylności. Do minusów Nutri-Score należy zaliczyć m.in. brak brania pod uwagę stopnia przetworzenia produktu czy ocenianie niewielkiej porcji produktu, co pozwala często nieodpowiednio kwalifikować produkty niskiej jakości jako polecane.
Jako ewidentne zalety Nutri-Score można wskazać m.in. czytelny przekaz oraz oznaczenia, ideę edukacji żywieniowej społeczeństwa czy możliwość szybkiej oceny składu oraz wartości odżywczych.
Macie pytania związane z systemem Nutri-Score?🤔 Zapraszamy do kontaktu 😊
Twój komentarz