04 Wrze

Szarlotka

Jabłecznik na mące orkiszowej

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 700

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

180g masła (rozpuścić w garnuszku)

aromat waniliowy (do smaku)

szczypta soli

0,5 szklanki ksylitolu

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na pół i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Składniki na farsz:

1 kg słodkich jabłek

cynamon

aromat waniliowy (do smaku)

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podgotować w garnku, dodać cynamonu i aromatu waniliowego. Wystudzić.

Wyjąć ciasto z lodówki. Połowe ciasta rozłożyć na spód baszki, dodać jabłka, drugą połowe ciasta zetrzeć na grubej tarce. Piec góra/dół około 50 minut w 180 stopniach.

 

Twój komentarz