18 Sier

Zupa po tajsku

Orientalny smak

Składniki: 

Cebula 1 mała sztuka

Czosnek  1 mały ząbek

Filet z kurczaka 200 g

Marchew 50 g 1 sztuka

Mleczko kokosowe 40 g 4 łyżki

Olej rzepakowy uniwersalny 10 g 1 łyżka

Makaron ryżowy 40g

Papryczka chili 10 g 1/2 sztuki

Pieprz czarny mielony 1 szczypta

Przyprawa curry pół łyżeczki

Przyprawa nasienie kolendry 1 szczypta

Sok cytrynowy 1 łyżeczka

Sól 1 szczypta

Sos sojowy, tamari 1 łyżeczka

Trawa cytrynowa kawałek

Woda 300 g

Filet pokroić w paski, opruszyć solą i pieprzem. Cebulę i papryczkę chili pozbawioną pestek i trawę cytrynową posiekać drobno. Marchewkę pokroić w talarki. Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i papryczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i sos sojowy. Smażyć mieszając. Dodać marchewkę i trawę cytrynową, zamieszać, całość zalać wodą. Gotować około 15 minut, następnie dodać mleczko kokosowe, curry, kolendrę, zamieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować i zalać zupą. Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny. 

 

Twój komentarz