Co zawierają gotowe sałatki sklepowe?
Napisany przez Katarzyna Osowska Artykuły Powrót
Wydaje się, że gotowa sałatka leżąca na półce sklepowej to idealna przekąska na zdrowy wegański lunch. Nic bardziej mylnego! Swoim składem niemal w tym samym stopniu sałatki dorównują produktom wysokoprzetworzonym, a dodatkowo wystawione na działanie światła w ladach chłodniczych tracą większość witamin...🤔🤔 Przeczytaj jakich związków chemicznych należy unikać??
W sklepowych sałatkach można znaleźć takie związki chemiczne jak:
askorbinian sodu (E301),
azotyn sodu (E250),
benzoesan sodu (E211),
glutaminian sodu (E621),
guma guar (E412),
guma ksantanowa (E415),
izoaskorbinian sodu (E316),
karagen (E407),
polifosforany (E452),
rybonukleotydy disodowe (E635),
sacharyny (E954),
sorbinian potasu (E202).
Twój komentarz