1. Kostka rosołowa (warzywna🍗❌)
Składniki:
- lubczyk (1 pęczek)
- natka pietruszki (1 pęczek)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- marchewka (2 duże sztuki)
- seler naciowy (2 łodygi)
- pietruszka (1 mała sztuka)
- cebula (1 mała sztuka)
- ziele angielskie (4 ziarna)
- pieprz (6 ziaren)
- liść laurowy (1 liść)
- kolendra ziarna (1 łyżeczka)
- suszony majeranek (1/2 łyżeczki)
- sól (3-4 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Cebulę opalamy nad gazem aż będzie całkiem czarna i siekamy drobno. Na desce siekamy drobno natkę pietruszki i lubczyk. Dokładnie mielimy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, kolendrę i majeranek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy warzywa. Całość podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być bardzo słona). Gdy masa ostygnie przekładamy do silikonowych pojemników na lód (możemy przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy).
2. Kostka rosołowa (drobiowa 🍗)
Składniki:
- udko z kurczaka (300 g)
- warzywa np. seler, cebula, czosnek, por (200 g)
- zioła np. rozmaryn, pietruszka, tymianek (4 gałązki)
- sól gruboziarnista (150 g)
- białe wino (100 g)
- liść laurowy (1 liść)
- kolendra (5 nasion)
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka zmielić. Warzywa i świeże zioła drobno posiekać, dodać sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso. Zalać dwoma szklankami wody. Całość zagotować, a następnie zredukować płyn. Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Na końcu całość dokładnie zmiksować. Przełożyć do szczelnie zamykanego, wyparzonego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce. Koncentrat bulionu drobiowego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Twój komentarz