09 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Pizza z patelni

Składniki:

Czosnek 1 ząbek 
Drożdże 5 g (niepełna łyżeczka)
Mąka orkiszowa typ 700 6 łyżek (60g)
Olej rzepakowy 1 łyżka
Oliwki w puszce 5 sztuk 
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki
Przyprawa bazylia 1 g (do smaku)
Przyprawa kurkuma 1 g (do smaku)
Rukola 1 garść
Ser mozzarella półtłusty 20 g
Sól 1 szczypta
Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
Pół szklanki ciepłej wody

 

Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz