10 Gru

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków.Posiada on dużo właściwości leczniczych m.in. wspiera odporność, poprawia koncentrację, skraca czas trwania choroby czy reguluje poziom cholesterolu.

 

Składniki:

-buraki (3 duże sztuki)

-woda (1,5 litra) sól (1,5 łyżki)

-pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)

-liście laurowe (9 sztuk)

-ziele angielskie (6 sztuk)

-czosnek (9 ząbków)

-koper (opcjonalnie)

Przygotowanie:

 Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki. Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła. Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami. 

Twój komentarz