Składniki na 1 porcję:
130g miesa mielonego z kurczaka lub indyka
80g makaronu muszle
1 papryka czerwona
5 pieczarek
20g tartego parmezanu
pomidory w puszce lub passata pomidorowa
czosnek
1 łyżka oleju
sól/ pieprz/ papryka czerwona/ oregano/ bazylia/ lubczyk
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Nastepnie do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Dusimy na małym ogniu.
Do naczynia wrzucić podsmażone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, ulubionymi ziołami i wszystko dokładnie wymieszać.
Farszem napełniamy muszle (ja wcześniej je lekko podgotowałam) i ukłądamy je w naczyniu żaroodpornym.
Dodać trochę passaty do mięsa a resztę zostawić do zalania makaronu.
Tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu muszle wypełnione farszem - sos powinien zakrywać makaron.
Na wierzch posypać starty parmezan.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 20 minut.
Twój komentarz