Składniki: (na 3 porcje)
płatki owsiane 100g
masło orzechowe 60g
miód płynny 30g (3 łyżki)
orzeszki ziemne 30g
nasiona chia/nasiona lnu 20g
gorzka czekolada 70-80%- 4 kostki (20g)
mleko, kilka łyżek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje ok 9szt dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Porcja do jednorazowego spożycia to 3 sztuki.
Twój komentarz