Składniki:(1 porcja ok 300kcal)
Erytrol/ksylitol 15 g łyżka
Kasza jaglana 30 g 1/3 woreczka
Mleko kokosowe 30 g 3 łyżki
Olej kokosowy 5 g 1/2 łyżeczki
Wanilia ekstrakt lub ziarenka wanilii kilka kropli/ziarenek
Wiórki kokosowe 15 g łyżka
Woda 70 g 1/3 szklanki
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłukać pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypać do garnka. Do kaszy dolać wodę, mleko i gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! (Kasza nie może być rzadka). W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe do momentu, gdy nabiorą rumianego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Następnie dodać olej kokosowy oraz ksylitol, wanilię, ponownie wymieszać. Jeszcze z ciepłej masy formować kulki, które należy obtoczyć w pozostałych wiórkach. Kulki schłodzić w lodówce.
Twój komentarz