08 Kwie

Żurek w wersji light

Żurek nie tylko na Wielkanoc

Składniki:

Domowy zakwas na żurek:

- 100 g (1/2 szklanki) mąki razowej, typ 2000
- 5 g (1 ząbek) czosnku
- 1 g (2 ziarenka) ziela angielskiego
- 1 g (2 ziarenka) przyprawy pieprzu czarnego
- 1 g (2 listki) liści laurowych

Żurek:
- 200 g (4 sztuki) jaja gotowane
- 2000 g (2 litry) bulionu warzywnego
- 210 g (3 sztuki) kiełbasy z fileta z kurczaka
- 10 g (2 łyżeczki) przyprawy majeranek
- 3 g (1 łyżeczka) chrzanu
- 5 g (1 ząbek) czosnku

Sposób przygotowania:

Domowy zakwas na żurek:
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Żurek:

Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twój komentarz