Składniki:
2 jabłka
200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki orkiszowej typ 700
1 łyżeczka ksylitolu
2-3 krople aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, olej rzepakowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać ksylitol, aromat waniliowy oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Podawać opruszone z cukrem pudrem.
Twój komentarz