21 Kwie

Wiosenne tortille

Lekkie, proste, wiosenne tortille z kurczakiem

Ciasto (3 szt.)
Składniki:
Mąka pełnoziarnista/orkiszowa 700 130g 1 szklanka
Woda 100g niecałe pół szklanki
Sól 2g 1 szczypta


Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.


Farsz (3 szt.)
Składniki:
Oliwa z oliwek 10g 1 łyżka
Filet z kurczaka 200g porcja
Szpinak świeży 300g 1 opakowanie
Pomidor 180g 3 małe sztuki
Przyprawa do drobiu 3g 1 łyżeczka
Jogurt naturalny  150g 1 kubek
Koper 10g 2 łyżeczki
Czosnek 5g 1 ząbek
Sól 2g 1 szczypta
Pieprz kolorowy 2g 1 szczypta


Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.

 

Dobry dietetyk Lebork, dietetyk Rumia, dietetyk Wejherowo

Twój komentarz