Składniki:
150 g łososia
100 g fioletowych ziemniaków
6 marchewek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2-3 plastry cytryny
pieprz cytrynowy/ sól / papryka słodka / koperek / lubczyk suszony / tymianek
Przygotowanie:
Marchewka: na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, suszonym lubczykiem, tymiankiem a następnie polewamy miodem i mieszamy. Smażymy marchewki, aż się zeszklą.
Ziemniaki: kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, polewamy olejem i zapiekany surowe ziemniaki w piekarniku.
Łosoś: kilka godzin wcześniej przyprawiamy rybę solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i kładziemy plasterki cytryny. Pieczemy razem z ziemniakami na termoobiegu w temp 170 stopni.
Twój komentarz