20 Marz

Serniczek jogurtowy

Sernik w lżejszej odsłonie

Spód:
Składniki:
-Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
-Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
-Żółtko jaja 90g 3 sztuki
-Ksylitol 10g 1 łyżka
-Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.
 

Masa jogurtowa
Składniki:
-Jogurt naturalny 2% 800g 2 duże kubki
-Białko jaja 120g 4 sztuki
-Ksylitol 100g 1/2 szklanki
-Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
-Olejek cytrynowy 1g kilka kropli


Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo ksylitol, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Twój komentarz