Przepis na 12 sztuk.
Składniki na ciasto:
2 duże jabłka
250 g mąki orkiszowej typ 750
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki płynnego miodu
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 duże jajka
30 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać i pokroić w 1 cm kostkę.
W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, jogurt, miód - do połączenia np. rózgą kuchenną. Bezpośrednio do nich przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać rózgą , tylko do połączenia się składników. Dodać orzechy włoskie i pokrojone jabłka - wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć do 12 papilotek.
Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać delikatnie cukrem pudrem.
Twój komentarz