08 Luty

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki a'la Dobry Dietetyk

Składniki:

100g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka

1 torebka ryżu basmati (50g wsypujemy do mięsa a 50g do obiadu)

kapusta pekińska lub zwykła (według uznania)

1 puszka pomidorów lub passata pomidorowa

1 jajko

sól

pieprz

papryka

2 łyżki bułki tartej

1/2 cebuli

Sposób przyrządzenia:

Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem i papryką . Dodać jajo, posiekaną cebulę. Kapustę bardzo drobno poszatkować. Ryż ugotować, przestudzony dodać do mięsa wszystko wymieszać (ryż można także wrzucić surowy do mięsa). Uformować i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie z oliwek. Przełożyć do garnka. Zalać pomidorami ułożone w garnku gołąbki. Dusić około 40 minut lub piec w piekarniku.

Twój komentarz