Składniki na 2 porcje
300 g topinamburu
6 łyżek ugotowanej ciecierzycy z puszki
1/2 jabłka
2 łyżki posiekanych, zrumienionych orzechów włoskich
kilka liści sałaty lub ulubionego miksu sałat
oliwa, miód, sól i pieprz, sok z cytryna
Sos:
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
1 łyżka soku cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie
Tobinambur wyszorować pod bieżącą wodą, nie obierać, pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i miodem, położyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 20-25 minut, aż na brzegach zacznie się ładnei rumienić. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Jabłko umyć i pokroić na cienkie plasterki (skropić cytryną). Sałatę umyć, osuszyć, włożyć do salaterek, ułożyć kawałki pieczonego topinamburu, dodać ciecierzycę i jabłko, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Dodać orzechy i skropić sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Twój komentarz