20 Gru

Ryba po grecku

Świąteczny przysmak

Składniki:
Filet z dorsza/pstrąga 150 g (sztuka)
Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
Marchew 50 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.

Twój komentarz