Składniki:
Burak gotowany 50 g (1 mała sztuka)
Cebula 25 g (pół małej sztuki)
Jajo 50 g (1 sztuka)
Jogurt naturalny 50 g (2 łyżki)
Musztarda 10 g (1 łyżeczka)
Ogórek kiszony 50 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Ser żółty 15 g (1 plaster)
Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
Śledź solony 120 g (1 sztuka)
Ziemniaki 50 g 1 (mała sztuka)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajo ugotować na twardo. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno
posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć na dno salaterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Następnie
dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone a na końcu starte buraki. Całość posmarować sosem jogurtowym z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu. Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym.
14 Gru
Śledzie pod pierzynką
Zimowe smaki
Twój komentarz