11 Kwie

Omlet ze szpinakiem i parmezanem

Pyszny, puszsysty omlet. Szybki w przygotowaniu

Składniki:

2 jajka + 1 białko

1/4 szklanki mleka 

1 łyżka mąki orkiszowej 750 (ew.pszennej)

15 g sera parmezan (łyżka)

czosnek (ząbek)

szpinak świeży (garść)

pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)

mała szczypta soli

5 g oleju rzepakowego (łyżeczka)

3 g masła (1/2 łyżeczki)

Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni  podgrzać olej, dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć na oleju, następnie dodać posiekany szpinak, lekko posolić i podsmażyć. Parmezan starkować. Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, parmezanu i mąki. Następnie podsmażony szpinak dodać do masy jajecznej, jeszcze raz wymieszać i wylać na patelnię nasmarowaną masłem. Smażyć przez kilka minut pod przykryciem aż masa jajeczna się zetnie. Na wierzch położyć pomidorki koktajlowe.

Twój komentarz