03 Marz

Marchewko-korzenne muffinki

Składniki na 12 sztuk:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżeczka cynamonu,

1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,

1/4 łyżeczki zmielonego imbiru,

1/2 łyżeczki soli,

2 łyżki masła, stopione,

1/2 szklanki miodu,

1 jajko, lekko ubite,

1 jabłko, starte,

3 marchewki, starte.

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż blaszkę papierowymi wkładkami do babeczek.

W misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól.

Zrób małe zagłębienie w środku suchych składników i dodaj masło, miód, jajko i mus jabłkowy.

Mieszaj składniki, aby mąka była niewidoczna.

Dodaj rozdrobnioną marchewkę i wymieszaj.

Rozłóż ciasto równomiernie wśród wkładek do babeczek. Piecz przez 18-20 minut.

Twój komentarz