06 Lip

Gulasz z indyka w 15 minut

Składniki:

(porcja dla 2 osób)

100g makaronu z mąki Durum/pełnoziarnisty

200g filet z indyka

10g oleju rzepakowaego (łyżka)

czosnek (ząbek)

2 marchewki, seler

pietruszka natka/koperek (do smaku)

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, dorzucamy posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę indyka (mięso przyprawiamy papryką mieloną, pieprzem cytrynowym, lubczykiem, szczyptą soli). Po lekkim podsmażeniu zalewamy wodą i dusimy. Kiedy mięso  zmięknie wrzucamy pokrojoną w cienkie paski marchewkę, pietruszkę i seler. Ugotowane danie możemy zabielić mąką orkiszowa i jogurtem naturalnym. Na sam koniec wrzucamy pokrojony koper lub posiekaną natkę pietruszki. Gulasz mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.

 

 

 

 

Twój komentarz