Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Choroby nowotworowe
Pod prysznicem
Czerw 25, 2014
Gorzko o cukrze
Czerw 25, 2014
Jak zaplanować dietę
Czerw 25, 2014
Czy przy zagrożeniu Koronawirusem można biegać?
Marz 16, 2020 Choroby zakaźne
W ciąży należy ograniczać sól
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Ile wody należy pić w ciąży?
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Brak odpowiedniego nawodnienia organizmu może istotnie utrudniać przebieg rozmaitych procesów metabolicznych i fizjologicznych, które sprzyjają prawidłowemu rozwojowi ciąży.
czytaj więcejCukier i słodycze w ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Kobieta ciężarna powinna znacząco ograniczyć spożycie cukru w diecie, gdyż jego nadmiar może rzutować negatywnie zarówno na organizm matki jak również dziecka.
czytaj więcej